Ιστορικά Μνημεία

Ιστορικά κάστρα, μυκηναϊκά ανάκτορα, ένας σπουδαίος υδροβιότοπος, μοναδική φιλοξενία υψηλών αξιώσεων και ο Βοιδοκοιλιάς, η παραλία σταρ της Δυτικής Μεσσηνίας.

Αρχαία Μεσσήνη

Η Αρχαία Μεσσήνη βρίσκεται στους δυτικούς πρόποδες του όρους Ιθώμη, κοντά στο σημερινό χωριό Μαυρομάτι. Έχει έρθει στο φως ένα μεγάλο τμήμα της, που φανερώνει την έκταση, αλλά και τη σπουδαιότητα που είχε η πόλη αυτή κατά την αρχαιότητα. Η Αρχαία Μεσσήνη οικοδομήθηκε το 369 π.Χ. από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα, ύστερα από τη μάχη των Λεύκτρων, όταν νίκησε τους Σπαρτιάτες, εισέβαλε στη Λακωνία και ελευθέρωσε τους Μεσσήνιους από τη σπαρτιατική κυριαρχία.

 

Νιόκαστρο

Κοντά στην είσοδο του λιμανιού της Πύλου βρίσκεται το Νιόκαστρο, ή αλλιώς Νέο Ναβαρίνο, το οποίο στέκεται ως άγρυπνος φρουρός προφυλάσσοντας την περιοχή από την ευάλωτη πλευρά της θάλασσας. Όπως μαρτυρούν και αρκετά στοιχεία της κατασκευής του, το Νιόκαστρο είναι οθωμανική δημιουργία.

 

Ανάκτορο Νέστορος

Σε απόσταση 14 χλμ. από την Πύλο, στον λόφο του Επάνω Εγκλιανού, ήλθε στο φως τον προηγούμενο αιώνα το ανάκτορο του ξακουστού βασιλιά της Πύλου, Νέστορα. Πρόκειται για το καλύτερα διατηρημένο μυκηναϊκό ανάκτορο που έχει διασωθεί σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο. Το συγκρότημα των ανακτόρων αποτελείται από τέσσερα οικοδομήματα, που περιλαμβάνουν μια σειρά διαμερισμάτων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ